В монтанското село Владимирово пореден животновъден сектор е пред унищожаване. Методи

...
В монтанското село Владимирово пореден животновъден сектор е пред унищожаване. Методи
Коментари Харесай

Овцевъди пред фалит заради нови държавни изисквания

В монтанското село Владимирово следващ животновъден бранш е пред заличаване. Методи Лаков отглежда 17 биволи и към 200 овце, само че напоследък се замисля дали да не продаде стадото си.

" Това е най-трудното за развъждане животно. След като свикне да го дои един човек, не дава на различен ", описа мъжът пред NOVA.

Биволите изискват денонощна грижа, а проблемите в бранша се усилват с всеки минал ден, споделя Методи. Възрастта на биволите за кандидатстване за дотации и евро пари се е нараснала от 28 месеца на 36. Другият проблем е, че без обработваема земя няма по какъв начин да се отглеждат животни.

" Не можем да се доредим до държавен и общински аграрен фонд. Там се играе на търг, печелят най-големите зърнопроизводители в България с умопомрачителни ренти за всяка община. Пасища няма, сътрудниците изнемогват ", разяснява животновъдът.

Притеснителна е и изкупната цена на биволското мляко. " То се изкупуваше за 1.50 лева, а в този момент за 1.40 лева Това е насмешка. Не остана същинско мляко в България ", сподели още Методи.

За Великден мъжът смята да продава агнетата за към 10 лева за кг на едро. А дали ще откри смисъл да резервира биволите си и да продължи да ги отглежда, животновъдът не е оптимист.

" Нито едно държавно управление не седна на масата да беседва с нас, с цел да обсъдим проблемите ", заключи Методи Лаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР